Spring naar inhoud

Terugkoppeling: Meedenken met de bieb

Waarvoor kom jij graag naar de bibliotheek in Benoordenhout? Van 20 september tot en met 15 oktober 2023 gaven bewoners aan welke functies zij het belangrijkste vinden voor de bibliotheek en welke wensen zij voor de basiscollectie hebben. Op 14 december is de bibliotheek geopend. Vervolgens dachten bewoners van 10 januari tot en met 11 februari 2024 mee over de activiteiten in de bibliotheek. Bewoners hebben zowel fysiek als digitaal meegedacht. De resultaten en wat de bibliotheek hiermee gaat doen zie je hieronder. 

Uiteraard kun je ook nu nog blijven meedenken. De bibliotheek hoort graag jullie meningen en wensen. We blijven in gesprek om een zo goed mogelijke bibliotheek voor de buurt te zijn.

Hoe kon je meedoen?

Meedoen kon op meerdere manieren. Eind 2023 konden bewoners aangeven welke van de vijf functies van de bibliotheek zij naast boeken lenen het belangrijkste vinden: leren, lezen, ontmoeten, voorlichting of kennismaking met cultuur. Dit kon door twee van de vijf functies te kiezen. Ook konden bewoners een keuzewijzer invullen over de basiscollectie in de bibliotheek. Hierin gaven bewoners bijvoorbeeld aan welke thema's zij interessant vinden voor informatieve boeken. Ook konden zij aangeven van welke genres zij graag leesboeken lenen. Meedoen kon zowel digitaal op deze website, als op een bewonersavond.

Na de opening van de bibliotheek konden bewoners begin 2024 een keuzewijzer invullen over de activiteiten in de bibliotheek. Dit kon digitaal en tijdens een bewonersavond. Ook hebben we hierover een aantal bewoners op straat gesproken. 

Wie deden mee?

De drie onderdelen waar bewoners over mee hebben gedacht zijn op verschillende momenten uitgevraagd. Bewoners konden zelf kiezen of ze over elke onderdeel of alleen over een specifiek onderdeel wilden meedenken. Hierdoor is er een verschillend aantal deelnemers per onderdeel.

  • Over de functies van de bibliotheek hebben 418 bewoners digitaal meegedacht en 31 bewoners fysiek. 
  • Over de basiscollectie van de bibliotheek hebben 220 bewoners digitaal meegedacht en 21 bewoners fysiek.
  • Over de activiteiten in de bibliotheek hebben 81 bewoners digitaal meegedacht en 29 bewoners fysiek.

De resultaten

De functie van de bibliotheek

Resultaat

Bibliotheken doen meer dan alleen boeken uitlenen. Zo kun je er ook terecht om mensen te ontmoeten, voor kennismaking met cultuur, voor voorlichting en om te lezen of leren. Deze functies komen allemaal terug in de nieuwe bieb, maar niet al deze functies krijgen evenveel prioriteit. Bewoners konden twee functies kiezen die zij het belangrijkste vinden voor de bibliotheek in Benoordenhout. Hieruit is een duidelijke voorkeur te zien voor 'kennismaking cultuur' en 'leren'. 

Wat gaan we daarmee doen?

De voorkeur voor 'kennismaking cultuur' en 'leren' zijn belangrijk bij het organiseren van activiteiten en het aanvullen van de collectie. Activiteiten zullen vaak over deze onderwerpen gaan. Zo worden er nu al activiteiten georganiseerd als lezingen, workshops, uitstapjes naar theater en musea en kleine concerten. We gaan door met het organiseren van deze activiteiten en zullen dit ook nog uitbreiden. Ook hangt er kunst van bewoners in de bibliotheek. Deze wordt elke twee maanden gewisseld. Daarnaast worden samenwerkingen opgestart met scholen en wordt een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) opgezet. Hier kan je terecht voor vragen over bijvoorbeeld DigiD, belastingen en AOW.

Bij het aanvullen van de collectie zal de bibliotheek ook boeken aanbieden waaruit bewoners kunnen leren en die gaan over kunst en cultuur (bijvoorbeeld boeken over geschiedenis, kunst en muziek).

De collectie van de bibliotheek

Resultaat

Voor informatieve boeken zijn geschiedenis (14%) en informatie over landen (9%) de populairste thema’s. De interesse in andere thema’s is breed verspreid (met tussen 1-7% van de stemmen). Voor leesboeken zijn literatuur (26%) en historische romans (18%) de populairste genres, terwijl voor de andere genres weer meer verspreide interesse is (met tussen 1-14% van de stemmen).  

Ook konden deelnemers aangeven in welke talen zij graag lezen. Hierbij konden zij meerdere talen kiezen. Opvallend is dat hier een sterke voorkeur voor Engelstalige boeken naar voren komt. 79% van de deelnemers heeft namelijk op Engels en 77% op Nederlands gestemd. Dit laat zien dat de interesse in Nederlandstalige en Engelstalige boeken ongeveer gelijk is in deze wijk. Er is een beetje interesse in andere talen zoals Duits, Frans en Spaans (tussen 11-18% van de deelnemers heeft hierop gestemd). 

Ten slotte is er gevraagd naar kranten en tijdschriften die bewoners graag zouden lezen. Hierbij kwam een grote variatie van kranten en tijdschriften naar voren. Veel genoemde titels waren NRC, Volkskrant, Financieel Dagblad, The economist, NY times, Trouw en het AD. Ook hier is interesse voor kranten en tijdschriften in zowel het Nederlands als andere talen (Engels, Duits, Frans). 

Wat gaan we daarmee doen?

Bibliotheek Benoordenhout zal bij het aanvullen van de collectie meer geschiedenisboeken, literatuur en historische romans kiezen. Aan de behoefte om informatie over landen te geven kan de Bibliotheek deels voldoen: er zullen wél reisverhalen worden aangeboden maar geen reisgidsen. Dit is afgesproken met de ANWB, bij wie Bibliotheek Benoordenhout in het pand zit. Dit komt doordat de ANWB-winkel zelf al reisgidsen aanbiedt. In de bibliotheek ligt nu ook een ruime collectie kranten en tijdschriften met veel van de titels die bewoners hebben genoemd.

Op basis van de grote interesse in Engelstalige boeken heeft Bibliotheek Benoordenhout besloten meer boeken in deze taal te willen aanbieden en uiteindelijk te groeien naar een Engelstalige collectie (zowel voor de jeugd als volwassenen) van 40% van de totale collectie. Omdat de interesse in andere talen lager was en de ruimte in de bibliotheek beperkt is, hebben we ervoor gekozen om geen boeken in andere talen zoals Frans en Duits aan te bieden. Deze kunnen wel worden gereserveerd vanuit een andere vestiging en bij bibliotheek Benoordenhout worden opgehaald. Om wel deels aan deze interesse in andere talen te voldoen biedt Bibliotheek Benoordenhout kranten en tijdschriften aan in het Frans en Duits. Daarnaast zijn er ook kranten en tijdschriften in het Nederlands en Engels.

Activiteiten in de bibliotheek

Resultaat

Bewoners hebben de grootste interesse in activiteiten voor de leeftijdsgroepen 45 tot 65 jaar (40%), 65 jaar en ouder (32%) en 4 tot 7 jaar (19%). Voor andere leeftijdsgroepen is de interesse verdeeld, waarbij de minste interesse is voor activiteiten voor de groep 19 tot 30 jaar. Bewoners hebben een voorkeur voor middagbezoeken (52%). Voor jonge kinderen is er ook juist interesse in ochtendactiviteiten. De populairste dagen zijn woensdag, vrijdag en zaterdag. Hoewel de bibliotheek nu 's avonds gesloten is, tonen toch 21% van de deelnemers interesse om 's avonds te komen. Dit zijn voornamelijk jongvolwassenen maar voor een deel ook volwassenen en senioren. 

Bewoners gaven ook een aantal voorkeuren aan over de organisatie van activiteiten. 27% van de deelnemers heeft interesse in Engelstalige activiteiten. Een deel van de deelnemers heeft vooral interesse in activiteiten waarbij zij zelf meedoen (36%) en een ander deel vooral in activiteiten waarbij zij kunnen zitten, kijken en luisteren (43%). Daarnaast gaf 21% aan hier neutraal in te staan en beiden leuk te vinden. Ook was er een lichte voorkeur voor activiteiten die bestaan uit één bijeenkomst (43%) ten opzichte van activiteiten die bestaan uit meerdere bijeenkomsten (25%). 

Voor jeugd is er een diverse interesse in activiteiten. Creatieve workshops (27%) en theater-, muziek- en dansvoorstellingen (25%) zijn het populairst. Daarnaast is er ook veel interesse in ontmoetingen met dichters, schrijvers of illustratoren (23%). Er was een beetje interesse in informatieve activiteiten (14%) en buitenactiviteiten (9%).

Voor volwassenen is er ook een brede interesse. De meest populaire activiteiten voor volwassenen zijn literaire activiteiten (20%), gevolgd door informatie over een thema (18%), en muziek-, theater- en dansvoorstellingen (14%). Deelnemers komen liever naar een creatieve workshop (12%) dan een muziek-, theater- en dansworkshop (5%). Verder is er een beetje interesse in persoonlijke ontwikkeling (10%), exposities (10%) en workshops over basisvaardigheden (7%).

Wat gaan we daarmee doen?

We zien dat er voor elke leeftijd interesse is voor activiteiten. De grootste interesse ligt bij de groep 45 tot 64 jaar en 65+. Voor die groep zorgen we voor een ruim aanbod in de programmering. Maar ook andere leeftijdsgroepen zoals de jeugd zullen worden bediend.

De bibliotheek zal met name activiteiten organiseren op de voorkeursmomenten. Dit zijn in het algemeen woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. 

Aan de behoefte in avondopeningen kan de bibliotheek op het moment nog niet voldoen. Dit komt omdat de bibliotheek de openingstijden van de ANWB-winkel volgt. In de zomervakantie heeft de winkel wél een koopavond. De bibliotheek kan dan een aantal avondopeningen doen en onderzoeken of hier gebruik van wordt gemaakt. Op basis van die resultaten kan dan zo nodig verdere actie worden ondernomen voor avondopeningen in de toekomst.  

Er is op het moment een beetje interesse in Engelstalige activiteiten. De bibliotheek zal daarom een aantal Engelstalige activiteiten organiseren en kijken hoe dit wordt bezocht. Ook zal de bibliotheek ongeveer evenveel actieve als passieve activiteiten organiseren. Daarnaast zal er een lichte nadruk liggen op het organiseren van eenmalige activiteiten in contrast met activiteiten die uit meerdere bijeenkomsten bestaan.  

Bij het organiseren van activiteiten voor de jeugd zal de bibliotheek de nadruk leggen op creatieve workshops, theatervoorstellingen en ontmoetingen met auteurs. Voor volwassenen zal de nadruk liggen op literaire, educatieve, en culturele activiteiten. Daarnaast zal de bibliotheek ook af en toe ander soort activiteiten organiseren, omdat de resultaten laten zien dat een divers aanbod gewenst is.

Overige inzichten

Tijdens de bewonersavonden, op straat en in de bibliotheek zelf, zijn we ook veel met bewoners in gesprek gegaan. Hieruit kwamen bijvoorbeeld de volgende punten naar voren:

  • Bewoners zouden graag eigen goede boeken kunnen doneren

  • Bewoners wensen een werkplek/huiswerkplek voor jongeren 

  • Bewoners gaven aan geen bezwaar te hebben om af en toe een eigen bijdrage te betalen voor activiteiten 

  • Sommige bewoners vinden de bibliotheek in Benoordenhout klein. Ook kwamen er eerst veel klachten over het feit dat er weinig boeken waren. Dit is nu gelukkig minder omdat de boekencollectie groter is geworden. Specifiek wordt er gevraagd naar meer Engelstalige boeken, voor zowel volwassenen als jeugd. De medewerkers van de bibliotheek bieden daarom ook actief het reserveren van boeken aan uit andere bibliotheken.

  • Bewoners gaven aan activiteiten wel leuk te vinden, maar vaak niet te weten dat ze er zijn. Veel mensen wisten niet dat er een online agenda is. Daarnaast wordt door ouderen aangegeven dat het opzoeken van deze online agenda op de website lastig is. Er werd ook een voorkeur uitgesproken voor aankondigingen van activiteiten via bijvoorbeeld sociale media. 

  • Bewoners noemden ook specifieke wensen voor activiteiten. Zo vragen bewoners hulp bij basisvaardigheden, digitale overheid en computers. Ook is er interesse in sociale ontmoetingen met buurtbewoners en talige activiteiten zoals praatgroepen voor anderstaligen en voorlezen in talen als Duits en Frans. Voor de peuters komen mensen graag in de ochtend rond 9 of 10 uur voor een voorleesmoment. Voor cultuur denken bewoners aan een lunchconcert of een (filmhuis)filmvertoning. Ten slotte is er veel interesse in workshops en lezingen over uiteenlopende onderwerpen als: sterrenkunde, maatschappelijke en politieke vraagstukken, geschiedenis, wetenschap, diversiteit, literatuur, mentale gesteldheid en persoonlijke ontwikkeling.

Wat gaan we daarmee doen?

Voor het doneren van eigen boeken zou er een plek kunnen komen waar bezoekers die boeken kunnen achterlaten en gratis mee kunnen nemen. Hier wordt verder over nagedacht. 

We onderzoeken verschillende nieuwe mogelijkheden om het aanbod van collectie te vergroten. Zoals het gratis reserveren van boeken en roulerende collecties. Op deze manier willen we de bezoekers die behoefte hebben aan meer aanbod van collectie tegemoetkomen. De vraag naar meer Engelse boeken voor jeugd en volwassenen geven we mee aan de afdeling collectie. Zij kunnen hier rekening mee houden bij de aanschaf van de nieuwe boeken.

De bibliotheek gaat een plan maken voor de promotie van onze activiteiten. We gaan onderzoeken hoe sociale media nog beter kan worden ingezet. Ook wordt gestart met het versturen van een maandelijkse nieuwsbrief met ons programma. Dit zal ouderen die het lastig vinden onze programmering op te zoeken op de website helpen. We maken flyers en posters voor meer zichtbaarheid van onze activiteiten. Medewerkers zullen bezoekers hier ook actief op wijzen. We kijken ook of we flyers huis aan huis kunnen verspreiden. Onze vrijwilligers dragen de bibliotheek en haar programmering een warm hart toe. Wij zullen onze vrijwilligers blijven koesteren. Op deze manier zijn ook zij een visitekaartje voor de buurt wat kan helpen voor de bekendheid. 

De suggesties voor specifieke activiteiten zullen worden bekeken door de bibliotheek.  Sommige suggesties biedt de bibliotheek al aan, zoals een ontmoetingsmoment (koffie-uurtje) en allerlei lezingen en workshops. Er zijn ook suggesties gegeven die de bibliotheek nu al aan het opstarten is. Dit zijn Taal in de bibliotheek (Nederlandse conversatiegroepen), een Informatiepunt Digitale Overheid en een voorleesmoment voor peuters in de ochtend. We willen ook de ruimte bieden voor bewoners om activiteiten zelf te organiseren. Hiervoor is het wel belangrijk dat de activiteiten passen bij bibliotheek Benoordenhout. Dit zullen wij als bibliotheek bewaken. 

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte





Geef mij een nieuwe code

Annuleren